Rabu, 5 Mei 2010

Sedap dimakan petang

ROTI PITA

Bahan doh:

2 cawan tepung gandum

1 s/t garam

1 s/t gula pasir

1 s/t yis kering

1/2 cawan air suam

1 s/b minyak masak

cara:

- masukkan tepung&yis gaul rata.masukkan minyak.gula&garam dimasuk dlm air suam kacau sampai larut selepas itu tuang dlm tepung tadi.uli sampai jd doh klu lembik tambah tepung klu keras tambah air.doh ni mesti x lekat pada tangan br jd.

- biar dlm10 mint.selepas itu bahagikan tepung untuk dileperkan jd bulat.nipiskan tepung td.

- panaskan oven dlm 10mint selepas itu masukkan tepung yg telah dinipiskan td n bakar.

- selalunye tepung td akan gelembung dlm 1o mint angkatla.

- potong roti yg bulat td menjadi separuh & bukala kt dalam dia mcm poket..hehe...



(em..intinye ikut selera sendiri ye tp eida suka simple je.suami suka tu yg syok tu)

Bahan inti:

2 kpg daging burger di dadu ikut suka besar

serbuk lada sulah

serbuk cili

secubit ajinamoto(tak letak pn x pe)ikut selera

secubit garam

sedikit air

sedikit minyak untuk goreng



kubis

tomata

salad

bwg besar

mayonis

sos cili



cara:

-panas minyak dan masukkan daging td.goreng sampai garing.masukkan lada sulah,serbuk cili,aji,garam&air.masak sehingga kering.air jgn bnyk dia untuk larutkan garam je...

-sayuran ni ikut selera masing2 nk letak bnyk ke ckit.potong tipis2.masukkan dlm sos &mayonis dlm semua sayur dan gaul selepas itu mskkn daging yg tlh digoreng td.masukkan lah semua ini dlm poket roti td n siap untuk makan...


ROTI JALA


2 cwn tepung gandum
1 1/2 cwn susu cair@santan pn boleh
1 cwn air
1 biji telur
secubit garam
sedikit pewarna kuning/kunyit
1 sb minyak masak

cara2nya:
-masukkan semua bahan dalam blender dan blen sehingga semuanya sebati kalau terasa pekat tambah sedikit air@susu.
selepas itu tapis dlm mangkuk.
-panaskan kuali dgn api sederhana..zai kalau wt zai guna kuali yg x lekat jd x payah la guna minyak utk.masak.kalau guna kuali biasa gunalah sedikit minyak supaya tidak berlekat.
- selepas itu leh la tebar jala nyer..hehe...bukan jala tepung lah...
- setelah nampak tepung bertukar warna leh la angkat x payah nk balikkan nyer.
- so leh la gulung @lipat suka hati nk wt bentuk camne...zai gulung je...
(sowi pic x sempat masuk)tp semua tau kan bentuk & warna roti jala kan.....

***sodap dimakan dgn kari ayam @ daging.my hubby selalu bw g keja mkn dgn.kwn2 keja dia.cubalah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan